724v0036

Devet najvažnijih činjenica o psorijazi

Psorijaza je kronična bolest kože koju prate razne pridružene bolesti.

Psorijaza je autoimuna, kronična, recidivirajuća bolest kože obilježena pojavom crvenih, dobro ograničenih ploča prekrivenih srebrno-bijelim ljuskama. Oboljeli od psorijaze češće obolijevaju od hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularne bolesti, upalne bolesti crijeva. Psorijaza pogoršava kvalitetu života bolesnika i ima negativan utjecaj na psihološko zdravlje, kao i na socijalni status oboljelog.

Zašto nastaje psorijaza nije poznato, no zna se da u nastanku važnu ulogu imaju genetski, imunološki i provocirajući čimbenici:

Smatra se da psorijaza nastaje međudjelovanjem genetskih i okolišnih čimbenika. Spoznaje o nasljeđivanju psorijaze unutar obitelji upozorile su na značenje genetskih čimbenika u razvoju bolesti. Nasljeđivanje je poligensko, a do sada je populacijskim studijama upozoreno na više podložnih genskih lokusa (mjesta) važnih za nasljeđivanje psorijaze na 1., 6. i 17. kromosomu.

U jedne trećine bolesnika s psorijazom bolest počinje prije 15. godine života.

Psihički stres i respiratorne infekcije najvažniji su okidači za razvoj psorijaze.

Klinički oblici psorijaze su plak ili vulgarna psorijaza, pustulozna psorijaza, kapljičasta psorijaza, eritrodermijska psorijaza, palmoplantarna i artropatska psorijaza. Najčešći oblik psorijaze je vulgarna psorijaza od koje boluje 80 do 90% bolesnika. Kronična stacionarna psorijaza (psoriasis vulgaris) najčešći je klinički oblik psorijaze koji se očituje pojavom crvenih žarišta pokrivenih srebrnkasto bijelim ljuskama.

U 30 do 40 posto bolesnika uz psorijazu se pojavljuje psorijatični artritis.

Bolesnici s psorijazom imaju veći rizik za pojavu: pretilosti, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, infarkta miokarda, depresije.

Psorijaza nije zarazna bolest.

Ovisno o površini zahvaćene kože, psorijaza može biti blaga (do 3%), srednje teška (3-10%) i teška (>10%). Blagi oblici psorijaze liječe se lokalnom terapijom (kortikosteroidne kreme, analozi D3 vitamina, imunomodulatori, retinoidi), kod srednje teških oblika koriste se lokalna i fototerapija (UVB, PUVA ), a teški oblici liječe se sustavnom terapijom (PUVA, konvencionalni i biološki lijekovi). Naftalanoterapijom u našoj bolnici liječimo blaže i srednje teške oblike psorijaze.

Sustavnom terapijom se može prevenirati razvoj psorijaze i pridruženih bolesti te pridonijeti poboljšanju kvalitete života. Kako bi se postigao dugotrajniji uspjeh u liječenju bolesti, terapija mora biti individualno prilagođena s uključenom psihoterapijom.

  Blog