Jedinstvenost naftalana

Jedinstvenost Naftalana

Upravo po korištenju slane termalne vode i naftalana jedinstvena smo destinacija zdravstvenog turizma. Slanu termalnu vodu i naftalan medicinski stručnjaci ove bolnice od 1989. godine uspješno primjenjuju u medicinske svrhe što bolnicu čini zdravstvenim fenomenom u globalnim razmjerima.
Naftalan i termomineralna slana voda neprocjenjiva su blaga koje nam je ostavilo Panonsko more.

Naftalan jedino u Ivanić Gradu i Azerbajdžanu

Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama (fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka) na dnu mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama. Ova vrsta nafte sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika, od kojih izdvajamo sterane, spojeve koji su strukturom sličini steroidnim hormonima te provitaminu D. Upravo se steranima pripisuje ljekovito djelovanje naftalana. Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte: u Azerbajdžanu te kod nas u Ivanić-Gradu. Upotreba naftalana seže unatrag 600-700 godina. Poznati svjetski putnik Marco Polo prvi je zabilježio ljekovite učinke naftalana. Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća, a nalazište “kriške nafte” kod Ivanić Grada otkriveno je 60-tih godina prošlog stoljeća.

Zdravstvena dobrobit naftalana

Ispitivanjima su utvrđena gotovo ista kemijska i biološka svojstva “kriške nafte“ i one iz Azerbajdžana. Utvrđeno je njezino protuupalno djelovanje te su isključena njena moguća kancerogena i toksična djelovanja.

Naftalan broji preko 20.000 liječenih pacijenata te brojne stručne radove koji su dokazali ljekovitost naftalana i termomineralne vode u liječenju kožnih bolesti, prvenstveno psorijaze i atopijskog dermatitisa, te upalnih reumatskih bolesti, degenerativnih bolesti lokomotornog sustava, izvanzglobnog reumatizma kao i postoperativnog i posttraumatskog liječenja lokomotornog sustava. Istraživanja su pokazala i djelotvorno djelovanje naftalana u rehabilitaciji od moždanog udara. Kruti pripravak 30% naftalana, mastikoterapija - koji se aplicira u vidu obloga ili umakanja u otopljeni medij - doprinio je dugoročnom poboljšanju stanja oboljelih od moždanog udara, u smislu smanjenja boli, poboljšanja funkcionalne sposobnosti i kvalitete života.

Naftalanovi stručnjaci kreirali su i specijalne proizvode na bazi naftalana: kreme, ulja i šampon. Njima se nadopunjava liječenje u bolnici, a istodobno su dostupni svima koji se suočavaju s neugodnim problemima kože i vlasišta.

Ljekovita termalna voda

Dobiva se iz dubine od 1300 metara, a temperatura joj je na izvorištu 60 stupnjeva. Blagodati termalnih voda koristili su još Rimljani, Grci i Egipćani. Ima protuupalni učinak, pridonosi mišićnom opuštanju i rastezljivosti vezivnog tkiva. Također potiče mikrocirkulaciju i termoregulaciju.

Zadovoljni u Naftalanu

Iz godine u godinu raste broj zadovoljnih posjetitelja koji su Naftalan prepoznali kao medicinsku oazu za liječenje, rehabilitaciju i revitalizaciju rijetkim i snažnim prirodnim činiteljima - naftalanom i termomineralnom vodom.

Slavne osobe o Naftalanu

Među najpoznatijim gostima SB Naftalan svakako je slavni maestro Ivo Pogorelić, jedan od najuglednijih svjetskih pijanista i klasičnih glazbenika koji je izrazio oduševljenje ljekovitim moćima Naftalana i vrhunskom medicinskom uslugom.

”Moje iskustvo i dojmovi su uistinu fenomenalni. Posebno me oduševila reakcija kože nakon naftalanskih tretmana, jer je postala meka i glatka poput svile’, otkrio nam je maestro Pogorelić.

Kao stvoren za oporavak glazbenika

Glavni motiv Pogorelićeva dolaska u Naftalan bili su manji zdravstveni problemi nastali uslijed napornih turneja. “Zadovoljan sam i rasporedom vježbi i tretmana koje su mi stručnjaci propisali, jer su njima pokrili sve što mi je bitno: vrat, kičmu, ramena, laktove…’, istaknuo je Pogorelić. Smatra da je Naftalan kao stvoren za oporavak pijanista i ostalih glazbenika kojima nakon napornih turneja treba rehabilitacija i održavanje tijela u izvrsnoj formi.

Saveznik u borbi protiv psorijaze

Vrhunski kuhar i omiljeni član žirija kulinarske emisije 3,2,1 - kuhaj! Tomislav Špiček rješenje za svoje probleme s psorijazom pronašao u Naftalanu o čijim uslugama ima samo riječi pohvale. Razlog tome je, otkrio nam je, učinkovitost naftalanske terapije, ali i ljubazno osoblje.

“U Ivanić-Grad dolazim već tri tjedna. Primam terapiju za psorijazu. O Naftalanu mogu reći samo riječi pohvale: od tretmana preko organizacije do osoblja. U 15 dana, terapije koje sam primio pomažu jer je vidljiv pomak na bolje,“ kazao je Špiček.

Upravo zato što se uvjerio na vlastitoj koži da naftalanska terapija pomaže u liječenju psorijaze omiljeni hrvatski kuhar toplo preporuča posjet Naftalanu i Ivanić Gradu.

Tijekom svojeg posjeta bolnici oduševljenje posebnošću Naftalana izrazila je i norveška veleposlanica Astrid Versto. Naime, više od 100.000 Norvežana boluje od psorijaze, kronične kožne bolesti koja oboljelima značajno pogoršava kvalitetu života, a češće pogađa stanovnike sjeverne Europe i Skandinavije.

Već dugi niz godina u Naftalanu se liječe pacijenti iz Danske i Farskih otoka.

U proljeće 2018. u Naftalanu je održan Prvi hrvatski kongres psorijatičara, koji je uz domaće liječnike i udruge pacijenata okupio i strane goste iz pet europskih država: Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke. Mnogi članovi udruga oboljelih od psorijaze iskazali su interes za naftalanoterapiju, jer pomaže kako kod psorijaze tako i kod njezina popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

Od naftalanoterapije do wellnessa i pomlađivanja

U Specijalnu bolnicu Naftalan mnogi dolaze i zbog naftalanskih wellness programa koji pridonose uljepšavanju kože i podizanju životne energije.

Visokostručno osoblje posjetiteljima nudi i inovativne kozmetološke programe liječenja problematične kože i pomlađivanja.

Kontakt obrazac

Ime i prezime
Ime i prezime
Klikom na gumb "Pošaljite upit" pristajete da strane navedene u Uvjetima korištenja obrađuju i koriste vaše osobne podatke u navedene svrhe i da vas smiju kontaktirati putem kanala koje ste sami naveli.
  O nama