724v9968

Intenzivan trening pod nadzorom stručnjaka značajno jača mišiće i kosti žena s osteoporozom

Intenzivan trening uz primjenu otpora može značajno poboljšati snagu mišića i rezultirati poboljćanjem stanja kostiju kod žena u postmenopauzi koje boluju od osteoporoze, pokazala je manja studija provedena u Australiji, izvijestila je nacionalna agencija Hina na svom portalu Zdravlje (https://zdravlje.hina.hr).

Iako većina ortopeda i fizijatara ženama s osteoporozom preporučuje vježbe umjerene težine upravo zbog krhkosti kostiju, pokazalo se da one nisu dovoljno učinkovite.

"Provedena studija je pokazala dobrobit intenzivnog treninga otpora, no zbog malog broja sudionica, kao i zbog toga što se pazilo na to da vježbe ne budu preintenzivne, još ne možemo govoriti o potpunim rezultatima", kazao je ravnatelj Programa za osteoporozu i metaboličke poremećaje Lee Alekel, koji djeluje pri američkom Nacionalnom institutu za artritis i muskulatorno-koštani sustav i kožne bolesti na Sveučilištu Bethesda u Marylandu.

U novoj su studiji - o čijim su rezultatima mediji izvijestili u listopadu 2017. - znanstvenici analizirali rezultate rehabilitacije kroz koju je prošlo stotinjak žena starijih od 58 godina.

Tijekom osam mjeseci, polovina ispitanica dvaput je tjedno prakticirala trideseminutne intenzivne vježbe uz otpor koje u uključivale "deadlifts", takozvano dizanje utega pri mrtvom dizanju, potisak iznad glave (overhead presses), čučnjeve i chin up zgibove.

Druga, takozvana kontrolna grupa, koju je činila preostala polovina ispitanica vježbala je osam mjeseci kod kuće dvaput tjedno i umjereno te bez nadzora.

Svim je sudionicama prije početka vježbanja i nakon toga izmjerena mineralna gustoća kostiju.

"Bila sam ugodno iznenađena rezultatima. Isprva me brinulo da bi intenzivno i teško vježbanje moglo predstavljati opasnost za kralježnicu naših ispitanica zahvaćenu osteoporozom, no nije", rekla je jedna od autorica studije Belinda Beck, voditeljica Klinike za ortopediju na Sveučilištu Griffith u australskom Queenslandu.

Do kraja studije je kod žena podvrgnutih intenzivnom treningu s otporom mineralna gustoća kostiju u području kralježnice prosječno povećana za tri posto, a u području kuka za 2,2 posto.

U kontrolnoj je grupi zabilježen pad mineralne gustoće kostiju u području kralježnice za prosječno 1,2 posto te dva posto u području kukova, stoji u konačnom izvješću.

Unatoč zadovoljstvu Beck upozorava da žene koje boluju od osteoporoze intenzivne vježbe ni u kojem slučaju ne bi smjele raditi na svoju ruku, već se trebaju savjetovati sa stručnjakom kada su posrijedi bilo kakve vježbe.

"Žene s krhkim kostima ne smiju se tjerati na pretjerane vježbe niti na njihovo ponavljanje jer bi posljedica mogla biti lom", upozorila je.

Intenzivne vježbe s otporom preporučljivo je provoditi samo pod nadzorom adekvatno obučenih profesionalnih trenera kako bi se zajamčila dobra tehnika vježbanja i odgovarajuć napredak te minimalna mogućnost ozljeda, kaže Beck.

Ugodno sam iznenađena rezultatima studije intenzivnih vježbi s otporom u ovoj maloj grupi, no isto je istraživanje u svakom slučaju potrebno provesti na puno većem broju ispitanica i uz striktnije stručne smjernice", zaključila je.

  Blog