724v9858

Po mladenački izgled u Naftalan: Pomlađivanje nije više rezervirano samo za bogate

Trend očuvanja ljepote i mladanačkog izgleda raste. Nakon 3. desetljeća vrijeme čini svoje te su na licu sve jasniji znakovi starenja: bore, mrlje, gubitak volumena i loš tonus. Dobro izgledati za svoje godine, a opet ih nositi s ponosom, ravnoteža je koju ne postiže svatko. I dok se ranije odlazilo „pod nož“ kirurgu da bi se postigla renesansa izgleda, danas su standard nekirurški postupci koje možete ugurati u dnevni raspored, u pauzi za ručak. Cijene ovih postupaka bitno su pristupačnije od onih kirurških pa tretmani pomlađivanja više nisu samo rezervirani za bogate, već za sve koji žele izgledati onako kako se osjećaju.

”U Naftalanu nudimo različite nekirurške estetske zahvate. Među ostalim, primjenjujemo i dvije inovativne metode estetske medicine. Riječ je o microneedlingu, metodi stimulacije sinteze kolagena i elastina kod bora, ožiljaka i strija uz pomoć sitnih uboda iglicama. Iako zvuči zastrašujuće, nije ni blizu toliko bolan koliko to zvuči, a oporavak traje 24 sata. U posljednje vrijeme popularno je pomlađivanje matičnim stanicama iz krvne plazme. Radi se o tretmanu PRP - prilikom kojeg se iz klijentove krvi nakon obrade izdvaja plazma obogaćena aktiviranim trombocitima i potom injicira u vlasište (za androgenetsku alopciju), lice (pomlađivanje) ili zglob (nakon ozljede ili uslijed degenerativnih promjena)”, otkriva doktorica Lucija Tomić Babić, specijalistica dermatovenerologije Specijalne bolnice Naftalan.

Kakvi u aktualni svjetski trendovi u pomlađivanju kože? Kakvi se tretmani danas smatraju najučinkovitijima?

Za pomlađivanje kože koriste se kirurške i nekirurške metode. Nekirurške metode kao što su dermalni punjači (fileri), botulinum toksin (botox) IPL, mezoniti, mezoterapija, kemijski pilinzi, radiofrekvencija, UZ danas se češće koriste od kirurških metoda jer je oporavak brži, rizik od komplikacija manji, a sama procedura ne iziskuje puno vremena, može se obaviti, popularno se kaže, u pauzi za ručak.

Je li svaki tretman primjenjiv za svaki tip kože i dob ili vi na temelju svog iskustva sugerirate prvo prvo pregled i tek onda odluku koji će tretman dati najbolje rezultate?

Prije svakog tretmana je potreban pregled i konzultacija s klijentom. Tretmani se preporučuju na temelju stanja kože utvrđenog pregledom. Nekirurške metode pomlađivanja mogu se kombinirati.

U kojoj dobi je primjereno početi razmišljati o anti age tretmanima?

Mislim da se može utvrditi dobna granica kada se mogu početi primjenjivati metode za pomlađivanje kože. Ukoliko npr. netko ima izraženu mimiku te uslijed toga već u dvadesetim godima bore na čelu i oko očiju, nema razloga da se primijeni botulinum toksin da se bore ublaže i ne produbljuju, ili popune primjenom mezoterapije ili matičnih stanica (PRP). Mislim da je važno primijeniti optimalan tretman, uskladiti želje klijenata s mišljenjem liječnika, te ni u čemu pretjerivati.

Među oglasima za anti age tretmane vrlo često se pojavljuju tretmani koje nude kozmetički saloni u kojima nema zaposlenih medicinskih stručnjaka. Kako zainteresirane osobe mogu biti sigurne da se tretmani provode profesionalno?

Provode li se tretmani profesionalno ili ne, to se ne može unaprijed znati. Mislim da moramo vjerovati da te tretmane rade i nude odgovorne osobe, svjesne mogućeg rizika tretmana koje nude i komplikacija koje mogu nastati primjenom takvih tretmana. Smatram da neke tretmane trebaju primjenjivati samo liječnici zbog mogućih nuspojava. Pri tome mislim na botulinum toksin, filere, IPL, lasere, mezotterapiju, dublje kemisjke pilinge, PRP, dermalorel ili dermapen i ostale tretmane koji su praćeni određenim rizikom.

Vrlo često se u medijima pojavljuju napisi retuširane fotografije koje sugeriraju čudesne rezultate nakon anti age tretmana. Susrećete li se vi u svojoj praksi s nerealnim očekivanjima i smatrate li da je važno odgovorno informirati klijente o realnim rezultatima tretmana?

Klijentu uvijek treba iskreno reći kakav rezultat od tretman može očekivati. Mislim da većina ima realna očekivanja. Cilj tretmana je svježiji i vedriji izgled, zdraviji izgled kože, otklanjanje promjena uzrokovanih izlaganju sunčevnom svjetlu, naravno i ublažavanje bora. Svakako je nerealno očekivati da će netko nakon tretmana izgledati više desetljeća mlađi, što je po mojem mišljenju nepotrebno. Ponekad nam tako previše „pomlađene“ izgledaju čak smiješne, a ne privlačne.

Možete li nam detaljnije predstaviti PRP terapiju matičnim stanicama? Kako se pripremiti za tretman, je li bolan, kakvi su rezultati...?

PRP je u prijevodu plazma obogaćena trombocitima. Osobi kod koje se provodi PRP izvadi se krv u posebno pripremljenu epruvetu, krv se centrifugira. Tijekom centrifugiranja iz krvi se izdvoje plazma i trombociti i ima raznovrsnu primjenu u medicini. Može se korisiti u tretmanima pomlađivanja, kod muškog tipa ćelavosti za porast kose, nakon sportskih ozljeda za brži oporavak mišića, tetiva i ligamenata. Primjena je dosta široka i ne odnosi se isključivo na estetsku medicinu. Plazma obogaćena trombocitima unosi se u kožu putem većeg broja uboda (injekcija) koje su umjereno bolne. Prije tretmana, radi umanjenja bolnosti, može se aplicirati anestetička krema. Plazma obogaćena trombocitima potiče stvaranje novog kolagena, aktivira rast dlake, potiče obnavljanje vezivnog tkiva nakon ozljede.

Što je najbitnije da bi koža što duže ostala svježa i zdrava?

Za zdrav izgled kože potrebna je redovita njega koža prema tipu kože. Zdrav život i boravak na svježem zraku doprinoste zdravom izlgedu kože. Pušenje, nedostatak sna, boravak u zadimljenim prostorijama i pretjerano izlaganje sunčevom svjetlu ili umjetnim izvorima UV zračenja (solariji) ubrzavaju starenje. Prilikom boravka na suncu kožu, barem kožu na licu i vratu, je potrebno zaštititi kremama s UVA/UVB filterom jer na taj način usporavamo starenje kože, ali i pojavu doobroćudnih i zloćudnih tumora kože.

  Blog