Medicinska akupunktura

Medicinska akupunktura

Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Akupunkturu izvodi liječnik specijalista educiran za njezino provođenje.

Tretmani se provode iglama tankima poput vlasi, načinjenima od plemenitih metala. Broj igala koje se koriste ovisi o stanju pacijenta i vrsti poremećaja. U toku jednog tretmana uglavnom se koristi 4 do 12 igala, iako ih može biti i manje, pa čak i više od dvadeset, maksimalno 25. Igle ostaju zabodene uglavnom od 20 do najviše 45 minuta.

Poznato je da je akupunktura izuzetno djelotvorna i kod komplikacija nakon operacija, kemoterapije i zračenja, sinusitisa, opstipacija, bolova koštanog i mišićnog sustava. Tretmani akupunkture ublažavaju i liječe i upale mjehura, bubrega i prostate, bolove uzrokovane bubrežnim kamencima te inkontinenciju i noćno mokrenje u krevet, ali i impotenciju.

Akupunktura pomaže i kod psihosomatskih oboljenja i poremećaja, kao što su, primjerice, glavobolja, migrena, neuralgija, fantomski bolovi, pretjerane težine i poremećaja spavanja. Primjenjuje se i u liječenju pretilosti, ovisnosti o alkoholu, nikotinu, tabletama i drogama.

  Novosti