724v9561

Legenda o naftalanu

Nekoć davno znamenitim Putem svile kretala se karavana. Ljekovite moći naftalana otkrivene su, kaže legenda, zahvaljujući jednoj onemoćaloj devi. Budući da je putovanje bilo iznimno teško deva je pokleknula od bolesti i napora. Trgovci su je - neznajući kako joj pomoći - smjestili u hlad pustinjske oaze, na obalu velikog tamnog jezera. Nesigurna na nogama deva se okliznula i upala u tamno jezero.

Mjesecima kasnije, vraćajući se istom rutom, karavana je zatekla devu, zdravu i bezbrižnu u hladu oaze. Mudri trgovci ubrzo su zaključili da je bolesnu devu izliječilo tamno jezero.

Crnu su tekućinu ponijeli sa sobom, a taj novootkriveni lijek današnji je naftalan.

Naftalan se najprije pojavio kao ljekovito sredstvo u istočnjačkoj medicini. Nosili su ga svijetom u svojim torbama putujući kirurzi, a prodavao se i na sajmovima.

Poznati svjetski putnik Marco Polo ostavio je prvi pisani trag o ljekovitim moćima naftalana.

Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća, a 60-tih godina otkriveno je njegovo hrvatsko nalazište kod Ivanić Grada. Nakon temeljitih ispitivanja kvalitete i ljekovitih svojstava, Specijalna bolnica Naftalan je krenula s 1989. godine s upotrebom naftalana u medicinske svrhe.

Kontakt obrazac

Ime i prezime
Ime i prezime
Klikom na gumb "Pošaljite upit" pristajete da strane navedene u Uvjetima korištenja obrađuju i koriste vaše osobne podatke u navedene svrhe i da vas smiju kontaktirati putem kanala koje ste sami naveli.
  O nama